Nettinimien anatomiaa

Moni meistä nimeää itsensä uudelleen jossain vaiheessa elämäänsä, kenties useitakin kertoja.  Laskepa huviksesi, montaako eri nimeä käytät verkossa asioidessasi.

matrix-1799659_1280Baartiskillä veikataan, että  ainakin jokin internetpalvelujen käyttäjänimesi liittyy omaan (lempi)nimeesi, muulla tavalla sinuun itseesi, harrastukseesi tai populaarikulttuuriin, ja se on todennäköisesti joko suomeksi, englanniksi tai japaniksi.

Lisäksi siinä on luultavasti (ikään liittyvä) numerosarja loppupuolella tai erikoismerkkejä molemmin puolin. Numerot ja merkit olet luultavasti lisännyt, koska alun perin haluamasi käyttäjänimi oli jo varattu ja sitä piti muokata.

Edellinen kuvaus sopii suurimpaan osaan suomalaisista käyttäjänimistä. Kyse ei kuitenkaan ole  valistuneesta arvauksesta, vaan kielen tutkimuksesta: Lasse Hämäläinen paljastaa anatomian suomalaisten verkkoyhteisöjen käyttäjänimien takana. Hän selvitti, millaisista elementeistä käyttäjänimet koostuvat verkkopalvelu Aapelissa, FutisForumilla sekä Finfanfunissa.

Hämäläisen mukaan käyttäjänimet ovat merkitykseltään jaettavissa neljään luokkaan:

  • henkilönnimet (esim. Jenni-91), jotka sisältävät reaalimaailman henkilöiden nimiä, kuten oman tai julkisuuden henkilön nimen
  • muut proprit eli erisnimet (esim. zorro198), jotka sisältävät fiktiivisten hahmojen nimiä tai sanoja populaarikulttuurista (esim. elokuvien, tv-sarjojen ja musiikkikappaleiden nimiä) ja kaupallisista tuotteista
  • muut kielen ilmaukset (esim. coolboy9), jotka sisältävät muita sanoja kuin nimiä ja joista jopa 80 % on yksittäisiä sanoja – tyypillisesti sanat kertovat jotain käyttäjän iästä, sukupuolesta, harrastuksista tai kiinnostuksen kohteista
  • tekosanat (esim. konkurssimuovi) eli keksityt, yleiskielessä tuntemattomat sanat, joihin sisältyy sekä tunnistettavia sanoja muistuttavia ilmauksia että satunnaiselta vaikuttavia kirjainyhdistelmiä – tavallisia vat sellaiset yhdyssanat, joita ei esiinny yleiskielessä.

Hämäläinen toteaa, että verkkoyhteisön teema vaikuttaa jonkin verran käyttäjänimien aihepiireihin. Siksi hänen kuvaamansa piirteet eivät ole täysin yleistettävissä kaikkiin käyttääjänimi.

Kielibaarin kehitysjohtajan vakiokäyttäjänimi Jemysieni (vaihtelevasti myös Jemysieni93) on syntynyt oman nimen mukaelmasta sekä kaverin kirjoitusvirheestä: Osa Jemy on nopea tapa kirjoittaa “Jenny”, koska m-kirjain muistuttaa kahta n-kirjainta. Osa sieni onkin sitten kirjoitusvirhe, sillä kaverin piti kirjoittaa “Jemyseni”, eli “Jennyseni”.

Jemysieni jäi elämään sekä lempinimeksi että internetin käyttäjänimeksi. Toisinaan nimen perässä on syntymävuoden loppuosa 93, mikäli nimimerkki vaatii numeroita tai pelkkä Jemysieni on varattu. Tämä nimimerkki solahtaa Hämäläisen löytämään lokeroon henkilönnimistä, mutta toisaalta myös muihin kielen ilmauksiin. Numero lopussa on juuri niin kuin Hämäläinen kirjoittaa: nimen muokkausta varten silloin, kun alkuperäinen ajatus käyttäjänimestä ei ole mahdollinen.

Millä perusteella olet itse valinnut käyttäjänimesi? Osuiko tiskin arvaus oikeaan?

Jaathan oman käyttäjänimesi tarinan tiskillä muillekin käyttäjille!

Lähde: Hämäläinen, Lasse 2016. Suomalaisten verkkoyhteisöjen käyttäjänimet. Virittäjä 3/2016 (120), s. 396–422.

Kuva: Gerd Altmann @geralt, Pixabay

 

Tallenna

Ei kommentteja

Sorry, the comment form is closed at this time.