Kesäpuhetta murteista

Kesä tuntuu  innostavan puhumaan murteista – ehkä osin siksi, että väki kaupungeista lähtee lomailemaan kotikonnuilleen omille murrealueilleen. Baartiskin takana bongattiin kesäkuun viimeisellä viikolla kaksi isoa juttua murteista.

Helsingin Sanomien juttu käsitteli puhekielen yhtenäistymistä. Leimalliset piirteet katoavat murteista, ja puhekieli nk. hämäläistyy; yhä useampi sanoo ”mä” ja ”alkaa tekeen”. Vähiten taas muuttuvat intonaatio ja lauserytmi, sanoi jutussa haastateltu professori Pirkko Nuolijärvi. Vaikka sanat yleiskielistyvätkin, murrealueelle tyypillinen sointi ja rytmi kuitenkin säilyvät. Jutun lopussa on murretesti.

Yle Puheen kesäpäivässä pohdittiin, mikä murre on kamalin ja mikä ihanin. Ohjelmassa haastateltu kielentutkija Johanna Vaattovaara ei ottanut kamala-ihana-kysymykseen kantaa. Sen sijaan hän totesi, että murteet ovat nyt kovassa kurssissa ja kielellinen vaihtelu muutoinkin on ehkä rikkaampaa kuin koskaan.

Baaritiskin takana ei murteiden rankkaaminen kauniisiin ja rumiin innosta. Kenelläpä meistä voisi olla oikeus tai valta määritellä hyvät, pahat ja rumat tai kauniit ja rohkeat.  Sitä paitsi eri murteiden puhujien kohdatessa syntyy usein hauskoja tilanteita ja keskustelua kielestä.  Ja se on hyvä se.♥

Oletko nähnyt/kuullut muita (kesä)juttuja murteista? Kerro meille murteiden janoisille. Kiitos!

 

 

Tags:
Ei kommentteja

Sorry, the comment form is closed at this time.