18 touko Testi siellä, toinen täällä – millaista kielellistä taitoa testit oikeastaan mittaavat?
Omien taitojen ja tietämyksen arviointi erilaisilla testeillä tuntuu olevan suosittua. Näin voisi päätellä muun muassa siitä, että Kotimaisten kielten keskus Kotus on julkaissut aivan uusia kielipähkinöitä vanhojen rinnalle. Myös Yle Oppiminen julkaisi äskettäin ”Onko sinusta kielipoliisiksi?” -testin.
Mutta millaista kielellistä taitoa pähkinät ja kielipoliisitestit oikeastaan mittaavat? Miten olennaista on tietää, onko ruoanlaitto minun vastuulla vai minun vastuullani tai kirjoitetaanko minullekkin kahdella vai yhdellä k-kirjaimella? Tai miten huono suomen kielen käyttäjä onkaan hän, joka kirjoittaa käyneensä Riikassa ja matkustavansa seuraavaksi Thaimaaseen?
Kielibaarikin on tarjoillut pieniä kielitestikimaroita, joten kovin rintaäänellä ei muita kielioppitestien julkaisijoita passaa paheksua. Sen olemme kuitenkin huomanneet, että kielenkäyttäjiä kiinnostavat muutkin kuin kielioppiin ja oikeakielisyyteen liittyvät kysymykset ja teemat. Kielibaarin pubeissa järjestämät kielivisat ovat olleet suosittuja ja pidettyjä ehkä juuri siksi, että useimmat kysymykset liittyvät kieliympäristöön, josta jokaisella on jokin kokemus. Visat on myös suunniteltu niin, että niissä voi pärjätä ilman kielioppisääntöjen muistamista.
Tässä muutama esimerkki baaritiskiltä:
1. Olemme tänään ravintolassa. Ravintola-sana on muodostettu -LA-johtimen avulla; perussana on ravinto, ja sen perään on lisätty -LA-johdin. Samaisella johtimella on muodostettu suomen kieleen runsaasti sanoja. Ja nyt varsinaiseen kysymykseen: Listaa -LA- tai LÄ-loppuisia yleisnimiä − siis LA- tai LÄ-loppuisia − niin monta kuin ehdit 2 minuutissa. Jokaisesta piste! Huomaa, ettei erisnimiä hyväksytä (ei Mattilaa, Jokelaa eikä Pirilää jne.). Aikaa siis 2 minuuttia, ja aika alkaa… nyt!
2. Jatkamme ravintola-aiheesta: milloin sana ravintola esiintyi ensimmäisen kerran kirjoitettuna?
a) vuonna 1547 b) 1647 c) 1747 d) 1847 e) 1947
♦
3. Mikä seuraavista suomen kielen sanoista on se, jota ei ole lainattu ruotsin kielestä?
a) likka b) poika c) faija
♦
4. Maamme nimellä Suomi on alun perin viitattu alueeseen, joka nykyään tunnetaan nimellä:
a) Lappi b) Varsinais-Suomi c) Kanta-Häme d) Karjala
♦
5. Mitä syöt, kun haukkaat roiskeläppää?
♥ Oikeat vastaukset:
1 kahvila, mummola, huvila, syöttölä jne.; montako keksit? 2d, 3b, 4b, 5 pitsaa/pizzaa
Kotuksen kielipähkinöitä voi pureskella täällä, ja Ylen kielipoliisitestiin pääset tästä.
Lukijaystävällisyyden vuoksi kielen sääntöjen mukaiset kirjoitusmuodot tämän jutun alussa esitettyihin ihmettelyihin: minun vastuullani; minullekin; Riiassa; Thaimaahan.
Että silleen.
Valokuva: Skitterphoto / Pixabay.com
Sorry, the comment form is closed at this time.