Ahdettu virke

Henki loppuu lukiessa – kokeilepa itse lukea ääneen virke, jonka lopussa paljastuu, kuka laulukisan voitti. Sitä ennen saat tietää, että tangokisa käytiin torstai-iltana, voittaja on 42-vuotias ja espoolainen mutta Kolarissa syntynyt.

Vastaavanlaisia yhteen lauseeseen ahdettuja virkkeitä näkee nykyisin usein varsinkin uutisteksteissä. Taustalla voi olla ajatus, että uutistekstin pitää olla tiivistä ja informaatioltaan tiheää. Sivulause saattaisi pidentää tekstiä, ja jos toimittajalla on vain tietty merkkimäärä käytettävissään, hän päättelee, että kaikki oleellinen on varminta tunkea yhteen ja samaan lauseeseen. Vai onko kyse siitä, että pilkut näyttävät rumilta? Bongauksen lähde: HS, 10.7.2015.

Itse katkoisin yksilauseisen esimerkkivirkkeen kahtia, kunhan olisin ensin kyennyt päättämään, mikä tieto on olennaisinta: sekö, että tangokisa käytiin torstaina illalla vai että kuningatar asuu Espoossa vai että hän on kotoisin Kolarista? Vai olisiko voittajan nimi tähdellisin tieto?

Tässä vielä toinen bongaus, jota lukiessa hengästyy:

”Keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten muodostama hallitus oli vähällä kaatua kuluneella viikolla keskustan ja kokoomuksen välille syntyneen sosiaali- ja terveysuudistuksen mallia koskevan riidan takia.” Lähde HS, 8.11.2015.

Bongaaja: Kielibaarin toimitus/ST

 

 

Ei kommentteja

Sorry, the comment form is closed at this time.