08 maalis Kompuutterit hameissa
Naapuri oli nähnyt elokuvan Hidden Figures ulkomailla ja kertoi ihmetelleensä, miksi elokuvassa käytetään computer-sanaa viittaamassa ihmiseen.
Kerrankin baarimestarilla oli vastaus valmiina saman tien. Hän kun oli vieraillut Bostonin tietotekniikkamuseossa ja oppinut siellä, että ensimmäiset tietokoneet, kompuutteerit, olivat ihmisiä.
Alkujaan kompuutterien laskutoimitukset liittyivät tähtitieteeseen. Kompuuttereiden laskutaitoa hyödynnettiin sittemmin myös muun muassa väestölaskennassa, lentokone- ja sotateollisuudessa ja meteorologiassa. Työvälineinä olivat kynä ja paperi, sittemmin laskukoneet.
Toisen maailmansodan aikaan, kun miehistä oli pulaa, kompuuttereiksi rekrytoitiin myös naisia. Näillä hameisiin pukeutuneilla kompuuttereilla (’computers with skirts’) oli useimmmiten takanaan matematiikan tai insinööritieteiden opintoja. Naisten tehtävänä oli laskea muun muassa, miten pommikone saadaan pysymään ilmassa, vertailla eri moottoreiden suorituskykyä ja jalostaa satelliittien keräämää dataa ymmärrettäväksi tiedoksi.
Pian huomattiin, että naiset olivat tarkkoja ja nopeita − ja halvempia kuin miehet.
Kompuutterinaisten, ja erityisesti matemaattisesti lahjakkaiden mustien naisten, ratkaisevaa roolia Yhdysvaltain kuulentojen onnistumiseen kuvaa elokuva Hidden Figures – Varjoon jääneet. Oscar-ehdokkaaksikin yltänyt elokuva tuli suomalaisiin teattereihin naistenpäivänä.
♥
Entäpä kompuutteri-sana. Hetken baarimestariin iski epäilys, mahtaako sana olla hänen oman mielikuvituksensa tuotetta – Kielitoimiston sanakirjasta kompuutteria ei löydy – mutta ei nyt sentään: nopea googlaus paljastaa, että vuosituhannen vaihteessa Suomessa ilmestyi Kompuutteri kaikille -niminen lehti, jonka mukana lukija sai peliromppuja. Sittemmin lehti muutti nimensä Kotimikroksi, ja sitä kustantaa edelleen ruotsalainen monimediayhtiö Bonnier.
Millaisia ajatuksia kompuutteri-sana sinussa herättää?
Tätä juttua kirjoittaeessaan baarimestari ei ole vielä ehtinyt nähdä elokuvaa Hidden Figures – Varjoon jääneet. Jos sinä taas olet sen nähnyt, kerro, miten ihmiseen viittaava computer-sana on tekstityksessä suomennettu.
Ilahduttavaa muuten, että leffan nimeen on saatu suomeakin.
Episodi-lehden arvion voit lukea täältä, Helsingin Sanomien arvioon elokuvasta pääset tästä.
♥
Bostonin tietotekniikkamuseo on sittemmin siirtynyt itärannikolta länsirannikolle Kaliforniaan, San Fransiscon kylkeen, ja se tunnetaan nimellä Computer History Museum. Maaliskuussa museossa on erityisnäyttely Women in Computing, joka esittelee naisten roolia tietokonemaailmassa.
—
Kuva: Kaz / Pixabay
Sorry, the comment form is closed at this time.