Mikä täyttää 150-vuotta?

Äidinkielen opettajain liitto kohahdutti Facebookissa, kun se kirjoitti Seitsemän veljestä -romaanin täyttävän 150-vuotta.  Tuo lyhyt viiva, yhdysmerkki, synnytti  hämmennystä, naureskelua ja paheksuntaakin: kuinka äidinkielen opettajien oma etujärjestö nyt moiseen sortuu! Sittemmin liitto korjasi virheen.
 
Joku Facebookin kommentoijista huomautti, että viivallista versiota näkee nykyisin oppilaiden teksteissä.  Baartiskilläkin on pantu merkille, että yhdysviiva on sujahtanut juhliin ja vuosipäiviin liittyviin mainoksiin ja ilmoituksiin, joiden tekijöiden voisi kuvitella olevan kokeneita kielenkäyttäjiä.

Kielikello-lehden artikkeli opastaa, että numeroilmauksissa käytetään yhdysmerkkiä vain, jos numero on yhdyssanan osa. Muutoin numero ja ilmauksen muut osat kirjoitetaan erikseen. Jos lukusana kirjoitetaan kirjaimin, yhdysmerkkiä ei käytetä. Siis:

       15-vuotias ~ viisitoistavuotias

       15 vuotta ~ viisitoista vuotta (EI: ”15-vuotta”)

        2 hengen huone ~ kahden hengen huone (EI: ”2-hengen huone”)

 

Miksi yhdysmerkki sitten niin usein sujahtaa paikkaan, jossa sen ei pitäisi olla? Onko ohje liian hankala muistettavaksi? Baarimestari opetteli ”säännön” aikanaan näin: Hän on 6-vuotias. Hän täyttää 60 vuotta.
 
Asian ymmärtämistä tuo turha viiva ei oikeastaan hankaloita. Onko se nyt niin paha juttu tai karkea virhe, jos kirjoittaa täyttävänsä 25-vuotta?
 
Mikä on sinun näkemyksesi?
Äidinkielen opettajain liitto kannustaa juhlavuotta viettävän romaanin ystävää testaamaan, kuka veljeksistä olisi sielunveli. Testiin pääset tästä.
 
 
 
— Julkaistu 3.2.2020

Ei kommentteja

Sorry, the comment form is closed at this time.