08 syys Nais-oikeustieteen maisterit
Särähtääkö nais-oikeustiede silmääsi? Baartiskillä jäätiin kummastelemaan Juristikirjeen omaksumaa yhdysmerkin käyttötapaa.
Myöhemmin uutinen viittaa oikeustieteen maisterin tutkinnon suorittaneeseen naiseen ilmauksella nais-OTM.
Uutisen tarkoituksen kyllä hyvällä tahdolla ymmärtää, mutta mitä mahtaisi nais-oikeustiede olla? Baariväki bongasi ilmaukset naisoikeus (kvinnorätt) ja naisoikeudellinen tutkimus Helsingin yliopiston sivustolta. Nykyisin oppiaineesta käytetään nimitystä Oikeuden ja sukupuolen tutkimus.
Nais- tai mies-etuliitteen käyttö kirjoitetussa kielessä näyttää ja kuulostaakin menneeltä maailmalta. Kun sukupuoli on tarpeen tuoda esiin – kuten naisten ja miesten palkkavertailua käsittelevässä uutisessa on – eikö sukupuolta tarkoittavan sanan voisi lisätä loppuun? Esimerkiksi ekonominaiset, maisterinaiset, toimittajanaiset, opettajamiehet jne.
Lukijan silmään samaisessa Juristikirjeessä tarttuu myös lainausmerkeillä ympyröity Puolet-sana. Kirjoittaja mitä ilmeisimmin pyrkii viittamaan ilmauksellaan mediaanipalkkaan.
Niin että älkäämme huiskiko viivoja ja hipsuja sinne tänne suin päin♥.
Bongauksen lähde: Juristikirje, Talentum pro, 8.9.2016
P.S. Juristikirje on aiemminkin osoittautunut kiehtovien kielellisten havaintojen lähteeksi. Ks. bongaus Juristit avioeroavat.
Sorry, the comment form is closed at this time.