11 tammi Päivämääräpainia
Nyt on taas se aika vuodesta, jolloin pitäisi oppia muistamaan merkitsemään vanhan vuoden sijaan uuden vuoden vuosiluku 2017. Kumman sitkeässä kun vanha vuosi mielessä kummittelee.
Baaritiskille on kantautunut toinenkin huomio päiväyksen kirjoittamisesta: kuukauden jälkeinen piste tahtoo monelta jäädä raapustamatta. Esimerkki:
11.1
11.1.
Ilman jälkimmäistä pistettä päivämäärä luetaan “yhdestoista yksi” , vaikka puheessa luontaisesti tulisikin oikea muoto “yhdestoista ensimmäistä” tai ”yhdestoista tammikuuta”. Piste kun ei suinkaan ole numeroiden erotin, vaan se merkitsee järjestysnumeroa.
Pisteettömän päivämäärämerkinnän tekee ongelmalliseksi se, että suomeksi kellonajat merkitään pisteellä eikä kaksoispisteellä, vaikka sitäkin monesti näkee. Jälkimmäisen pisteen puuttuminen päivämäärissä tuottanee eniten tulkintaongelmia lokakuusta joulukuuhun, jolloin kuukaudessa on kaksi numeroa kuten kellonajoissakin: esimerkiksi 10.10 on kymmenen minuuttia yli kymmenen, vaikka sitä joku Aleksis Kiven päiväksi saattaisi tarkoittaakin.
♦
Miksiköhän jälkimmäinen piste on putoamassa pois päivämäärämerkinnästä? Jaathan mietteesi meille muillekin janoisille!
Valokuva: Pixabay, Gerd Altmann/geralt
Sorry, the comment form is closed at this time.